Thuis in Hilvarenbeek!

Frequenties: Ether 96.0 FM | Caiway kanaal 800 of 873 | via VLOHradio.nl

17 juni 2024

Percussie en slagwerk: zien, horen, maar vooral ook voelen

Het slagwerkfestival zorgde voor een ritmische wereldreis en bracht de bezoekers van Suriname en Brazilië via Japan met een detour langs Afrika. En dat allemaal binnen vijf uur tijdens de 8e editie van het Slagwerkfestival Reeshof – Tilburg. Voor de liefhebbers van percussie en slagwerk was er genoeg inspiratie en beats per minuut te vinden. En dat is precies wat de slagwerkgroepen brachten: vette ritmes, meeslepende beats, melodisch slagwerk en vooral ook verrassende en innovatieve manieren van percussie en slagwerk.

Slagwerkgroep Koninklijke Harmonie Concordia van 1839  uit Hilvarenbeek had beloofd om iets bijzonders te brengen, en dat hebben ze gedaan. De 13 muzikanten staan onder leiding van Marcel van Vught. Hun set begon met barkrukken waarop de spelers strakke ritmische patronen speelden. Een van hun meest spectaculaire stukken is Octopussi. Met de act op twee octadrums (acht-hoekige stellages met verschillende soorten troms en toms) maakten de percussionisten uit Hilvarenbeek diepe indruk op het aanwezige publiek.

Uit Rotterdam kwamen De Sranang Stick’s Brassband. Hun naam verraadt hun afkomst: Sranang sticks betekent namelijk Surinaamse stokken. De kenner proeft echter ook Caribische invloeden in de vooral Surinaamse muziek. Het was een ritmische mix die ervoor zorgde dat je de zon voelde, zelfs als deze niet altijd door de wolken heen kwam, en die mix maakte het onmogelijk om stil te blijven staan.

STIX is een frisse nieuwe percussieband uit Tilburg. Ze gooiden hoge ogen met hun verrassende repertoire, wat muzikale invloeden uit Brazilië bevat, maar ook lekker herkenbare uptempo popmuziek. Het aanwezige publiek genoot, zong mee en kon niet stil blijven staan.

De Afro-Braziliaanse percussieband Caramba die sinds 2000 bestaat, speelde een thuiswedstrijd. Hun speelstijl is het best te omschrijven als “freestyle Afro-Braziliaanse percussie”: met name samba en samba-reggae. De band bestaat uit 29 enthousiaste leden. Hun enthousiasme en energie brachten het publiek in beweging.

Slagwerk Renkum is een slagwerkgroep in de breedste zin van het woord, die alles bespeelt waar je op kunt slaan. Zo waren er vaten, emmers, foam noodles en PVC-pijpen. Een verrassende insteek van slagwerk was het zeker.

De groep Tomodachi Taiko wat staat voor vrienden die samen Taiko spelen, bracht energiek en traditioneel slagwerk naar Tilburg.

El Niño Batucada Tilburg is de sambaband die al meer dan 23 jaar met veel plezier en enthousiasme muziek maakt. De band bestaat uit 15 spelers en brengt een gevarieerd repertoire geïnspireerd op Braziliaanse ritmes. Djembé Rijen wordt geleid door Rudy Aarts. De verschillende ritmes komen uit onder andere Mali, Guinee, Ivoorkust en Burkina Faso en worden gespeeld bij feesten, optochten, maar ook gewoon bij het werken op het land. En dat konden bezoekers zelf horen en voelen.

Contact

VLOHradio
Papenstraat 1a
5081 JP Hilvarenbeek
013-5056030

jul 18 2024

Non-stop
  • Whatsapp naar de studio button inschakelen: Nee

Geen evenementen gevonden!

Frequenties

Ether 96.0 FM
Caiway kanaal 800 of 873
online: VLOHradio.nl

© VLOHradio 2023 – Alle rechten voorbehouden   |    Website gerealiseerd door Van Laarhoven Websites