24jun

Non Stop

00:00 - 19:00
Geen evenementen gevonden!

24jun

Non Stop

00:00 - 19:00
Geen evenementen gevonden!

Thuis in Hilvarenbeek!

Frequenties: Ether 96.0 FM | Caiway kanaal 800 of 873 | via VLOHradio.nl

28 mei 2024

De Aziatische hoornaar: Verkeerde aanpak bedreigt onze inheemse insecten

De Wespen Stichting is bezorgd over hoe de bestrijding van de Aziatische hoornaar wordt aangepakt. Veel mensen verwarren deze soort met inheemse wespen, zoals de Europese hoornaar, wat leidt tot schade aan onze eigen insecten. Sinds 2017 heeft de Aziatische hoornaar zich snel door Nederland verspreid. Dit heeft paniek veroorzaakt bij bijenhouders en natuurliefhebbers, omdat deze hoornaar honingbijen en andere insecten bedreigt.

Daarom wordt iedereen aangemoedigd om op te letten en beginnende nestjes en koninginnen op te sporen. Helaas zorgt dit voor veel verwarring en verkeerde acties.
Voorzitter Sjoert Fleurke van de Wespen Stichting zegt dat de paniek wordt versterkt door overdreven berichten. Artikelen gebruiken woorden als ‘monsterwesp’ en ‘horror wesp’ en overdrijven vaak over de agressiviteit en schadelijkheid van de Aziatische hoornaar. Hierdoor worden vaak de verkeerde insecten gedood.

De instructie is om verdachte hoornaars eerst te vangen, fotograferen en melden, maar veel mensen doden ze meteen. Dit leidt tot een ‘heksenjacht’ waarbij onschuldige insecten, zoals Europese hoornaars, worden gedood. Mensen begrijpen vaak niet dat wespen nuttig zijn voor het ecosysteem, omdat ze plaagdieren zoals vliegen en muggen bestrijden.
Volgens kenniscentrum EIS jaagt de Aziatische hoornaar vooral op algemene insecten zoals honingbijen en vliegen en vormt hij geen grote bedreiging voor zeldzame soorten en de biodiversiteit.

De Wespen Stichting roept de media, imkers en andere betrokkenen op om te stoppen met het inschakelen van het grote publiek bij de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Dit werk moet worden overgelaten aan experts om de situatie niet te verergeren.

Voor meer info: mail Sjoert Fleurke van de Wespen Stichting via onderstaande knop
Contact

VLOHradio
Papenstraat 1a
5081 JP Hilvarenbeek
013-5056030

jun 24 2024

Non Stop
  • Whatsapp naar de studio button inschakelen: Nee

Geen evenementen gevonden!

Frequenties

Ether 96.0 FM
Caiway kanaal 800 of 873
online: VLOHradio.nl

© VLOHradio 2023 – Alle rechten voorbehouden   |    Website gerealiseerd door Van Laarhoven Websites