Verharding (5 maart 2016)

Dezer dagen is er maar één onderwerp in Hilvarenbeek dat er toe doet: de verharding van de Roovertse dijk. Ga maar na! Op de site van het Brabants Dagblad telde ik 29 reacties. De inhoud: overwegend populistisch gelul van verongelijkte roeptoeters, lui die luidkeels en ongenuanceerd een mening verkondigen.  Van een andere orde is de Ronde die de gemeenteraad organiseerde. Maar liefst 12 insprekers verschenen ten tonele, 10 tegen verharding, 2 ervoor. De een was wethouder in Ravels, de ander voorzitter van de Bikse winkeliersvereniging. De inbreng  van Henk Mangnus sprong eruit. Hij maakte brandhout  van het rapport van de winkeliersvereniging. Het is zijn overtuiging dat de verharding van de Roovert onherstelbare schade toebrengt aan flora en fauna. Je mag niet lacherig doen over natuur en milieu. Net zo min als over gezonde voeding. Henk schreef er een boek over met de opmerkelijke titel Levenskwaliteit door optimale voeding. Dat geschrift hebben wij in huize Smeijers bestudeerd en bediscussieerd. Het kreeg de status en het gezag dat de Bijbel geniet in orthodox-protestantse kringen. Smeer ik jam op mijn boterham, wordt er geroepen ‘Mag niet van Henk Mangnus.’ Wordt er een blik erwtjes opengetrokken, mag niet van Henk Mangnus. Aardappels schillen, laat dat. Stoom ze met schil en al. Je voedsel stomen is sowieso beter dan koken. Drink volle melk in plaats van magere, smeer roomboter op je bruine bammetjes, pardon, smeer het op je volkoren brood. En drink water, water uit je eigenste kraantje lek. Volg mijn vriend en gij zult fit worden en slank en gezond blijven.

In de Hilverbode van deze week lees ik 4 stukken over al of niet verharden van de Roovertse dijk. De score: 3 keer tegen, 1 maal voor verharding. De schrijver die tegen is, vermeldt dat hij een academische titel heeft. Waarschijnlijk denkt hij dat daarmee zijn argumentatie de glans en het gezag krijgt van het allerlaatste woord; de ijdeltuit. Later bleek dat de insprekers de voorstanders van de verharding niet overtuigden. En die voorstanders hebben de meerderheid in de Raad. En de voorstanders zeggen dat het economisch belang mag prevaleren boven het cultuur-historisch belang, boven dat van natuur en milieu, –beste winkeliers: zo worden wasbeertje, wolf en jakhals nooit graag geziene gasten in Biks buitengebied. Dat wil je toch niet in je gepoetste schoenen geschoven krijgen? -Ver onder het economisch belang bungelen verkeersdrukte en veiligheid, de toenemende herrie en wat nog al meer niet.
Vlamingen komen Beek leeg kopen en die leg je natuurlijk niks in de weg. Geen zandweg met kuilen noch een racebaan met verkeersdrempels. En andersom. Bekenaren naar Poppel, voor sigaretten, bier en benzine. Ik doe daar niet aan mee. Roken heb ik nooit gedaan, afgezien dan van af en toe een zware pijp. Van de alcohol, van de trappist en de duvel  ben ik zo goed als af en 10 km per week met de auto, dat schiet ook niet op.

De verharding is een bron van frustratie. De argumenten van de klagers doen er uiteindelijk niet toe. Wat voor de één heilig is, wordt als niet ter zake van tafel geveegd. Miskend, teleurgesteld en gegriefd zijn de tegenstanders.  Dan vallen termen als machtspolitiek, bedriegen en liegen kortom van volksverlakkerij.

Persoonlijk ben ik niet gebaat bij het gedoe rond de verharding van de Roovertse dijk. Wel bij een volle bus mensen die komende zaterdag in Amsterdam deelnemen aan de Stille Omgang. Met Rinus Ligtvoet en Jan Wolfs organiseer ik die bedevaart. Wees pelgrim, ga mee naar Amsterdam en de Stille Omgang zal bloeien als nooit te voren.

Tot slot. Het boek van voedingsgoeroe Henk is goed voor lijf en leden. De Stille Omgang voor je ziel en zaligheid. Het gedoe rond de verharding van de Roovertse dijk doet daar niks aan af. Ja toch!