Uniek hoorspel “De Smokkelaar” binnenkort op VLOHradio

Op zondag 29 december zenden wij het hoorspel “De Smokkelaar” uit in de versie zoals het in de tachtiger jaren ooit voor Omroep Brabant is opgenomen en door hen is uitgezonden.

Toen historicus Kees van Kemenade in 1983 zijn boek “Hilvarenbeek 1940-1945” publiceerde, had hij natuurlijk heel wat kennis opgedaan over het reilen en zeilen van Beek en haar bevolking in die oorlogsjaren. Een belangrijk onderdeel daarvan was ongetwijfeld het acteren van diverse dorpsgenoten in het verzet, dat vooral tot uiting kwam in de hulp die werd verleend aan personen die, om welke reden dan ook, ongezien het land moesten verlaten richting België. Deze activiteiten zouden later bekendheid krijgen als de “pilotenlijn” en de “verzetsgroep Smit-Van der Heijden”.

Hoorspel teruggevonden in archief Omroep Brabant

Het zijn deze heldendaden geweest die Kees van Kemenade in die tachtiger jaren inspireerden tot het schrijven van een boek en een hoorspel “De Smokkelaar” en dat door Omroep Brabant werd opgenomen en uitgezonden. De spelers waren de leden van de roemruchte Hilvarenbeekse toneelvereniging Maet Hout Staet, waarmee onder andere de stemmen van de ons ontvallen Jan Naaijkens, Karel de Hondt en Marcel Bolsius bewaard zijn gebleven.

Want het was de aan Omroep Brabant verbonden dorpsgenoot Bart van Hoof die de betreffende band onlangs in de archieven herontdekte en die, uiteraard met toestemming van Omroep Brabant, aan VLOHradio ter uitzending beschikbaar stelde.

In het spannende halfuur durende verhaal horen we ook de stemmen van Jacqueline Franken, Lieveken Naaijkens, Siny Zelissen, Nop van Hoof, Eric Koenderink, Matthé Petersen en Walter Willems.

Luister mee of luister terug

Op zondag 29 december om 12.00 uur zenden wij dit hoorspel uit met voorafgaand een gesprek met de schrijver. Een uniek radiomoment dat je niet mag missen.

Liever terugluisteren? Ga dan naar Uitzending Gemist!