De Gemoederen (1 november 2015)

Wat dacht u vannacht toen u naar bed ging, morgen is het 1 november of Allerheiligen? Zelf dacht ik meer aan 2 november aan Allerzielen. Die heiligen dat is zo’n selecte groep, afgezet tegen de massa gewone stervelingen. Dat zijn toch de mensen waarbij ik mij op mijn gemak voel. Heeft Hilvarenbeek een heilige voorgebracht? Ja, dat heeft het. En hij heet: Adrianus van Hilvarenbeek. Hij is één van de martelaren van Gorkum. Op 9 juli 1572 werd hij opgehangen in Den Brielle. 44 jaar oud. Waarom? Adrianus was norbertijn en pastoor in het Zuid-Hollandse Monster. Hij weigerde, het primaat van de paus, de zeven sacramenten en de consecratie te verloochenen. En dat kostte hem de kop. Zijn idealen mogen verdampt zijn in onze seculiere wereld. Zijn naam leeft nog voort, dat dan weer wel; in Esbeek heeft hij een straat, in Beek een basisschool en toen verkenners nog padvinders waren, heette de Bikse groep St. Adrianus. De H. Adrianusstraat is er nog altijd. De meisjesschool bestaat al lang niet meer en de verkennerij is opgegaan in scouting Hilvarenbeek.
Deze ontwikkeling zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, mij laat ze niet onberoerd.

Nog een verandering. Hoe vaak hoorde het goudhaantje op de toren de klok luiden voor een dode? Ik houd geen statistiek bij, toch weet ik dat er steeds minder gebeierd wordt. Hoeveel mensen er in Hilvarenbeek overleden in 2014 en 2015 weet ik niet. Als ik mij beperk tot het aantal overlijdensberichten in het Brabants Dagblad kom ik tot 44. Daarvan wordt 61% kerkelijk begraven, in het jargon: wordt gelovig uitgeleide gedaan, de rest volgt een andere routing: van mortuarium naar partycentrum, natuurbegraafplaats of crematorium.
Deze ontwikkeling doet u hoogstwaarschijnlijk niets, mij laat ze niet onberoerd.

Met Allerzielen, maar niet alleen dan, dwaal ik graag over een begraafplaats. Dat mag een oorlogskerkhof zijn, waar ik eens las, iedere gevallene is een pleidooi voor vrede. Of het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen waar mijn vader begraven ligt. Of ons kerkhof aan de Doelenstraat. Lopend langs de stenen fluister ik de namen, reken met de jaartallen, komen herinneringen boven, of niet. Wie heb ik gekend, zat in mijn netwerk. Wiens naam is louter klank geworden. Dolend kom ik bij mijn dierbaren, verpoos er een moment. Of ik grijp naar de handveger en het smalle grieseltje [hark]; de graven bijhouden is een ereplicht geworden.

Wat houdt in Beek de gemoederen bezig?
Allerheiligen en Allerzielen niet, ware het wel zo, het zou mij verbazen. Niet Maxima die geen vertrouwen heeft in Chinese artsenij. Niet dat bewerkt vlees eten een sluipmoordenaar is gelijk aan roken. Niet dat hout stoken de kwaliteit van de lucht verpest; tien keer de fijnstofnorm. Niet de vluchtelingencrisis. Bij ons in Beek geen toestanden als in Steenbergen of elders in ons Goede Vaderland. Bijeenkomsten overschreeuwen, leuzen scanderen, mensen intimideren, stenen door de ruit, auto’s in de fik en kogelbrieven voor politici. Het lijkt erop dat het monster Onderbuik het gezonde verstand opgevreten heeft.

Wat houdt de gemoederen in Beek dan wel bezig?
Het landbouwverkeer in de kom van Beek. Verbaast het u? Geen enkel bericht op de site van de krant dat zoveel reacties uitlokt. 16 in totaal. En die omvatten het voorspelbare repertoire. Fase 1: Benoem het probleem: Ze rijden vol gas met grote tractoren en enorme aanhangers gewoon door het smalle centrum. Fase 2: Onjuiste informatie rechtzetten: Vanaf de Mierbeek in Esbeek mag een trekker wel op de N269. Fase 3: Schelden op de boeren: Egoïsten zijn het met hun herrie en hun stank.
Samengevat, het begint beetje bij beetje te rieken…naar Steenbergen!

Tot slot.
De woorden van Palmen, dat zijn de mijne niet.
Zingt die opvatting in Beek rond? Ik heb ze nooit gehoord. Met lokale politiek heb ik niet veel en ik ben doof voor dom gelul. Overigens, de woorden van Palmen, dat zijn de mijne niet, slaan niet op onze burgemeester, ze vormden het cultuurcrypto in De ochtend van 4. En de oplossing is; Jij zegt het, een roman van Connie Palmen. Lees haar boek en koop dat van mij, zou ik adviseren. Ja toch.