Aanstaande zondag 17 januari is het precies 35 jaar geleden dat VLOHradio officieel met haar uitzendingen begon. Ter gelegenheid van dat heuglijke feit zal op die dag tweemaal het hoorspel “De Belevingsroute” van Anke Spieringhs te horen zijn. Een cadeautje van de jarige omroep voor alle lokale luisteraars.
Zo’n kleine 40 jaar geleden waren er nogal wat piraten. Dat waren illegale radiostations die vooral muziek de ether in slingerden en de platen en plaatjes vaak op bloemrijke wijze van aan- en afkondigingen voorzagen. Sommigen zonden één of enkele uren per week uit, anderen waren dagelijks te beluisteren. Met name voor de meer gevestigde piraten, die dus geregeld uitzonden, was ook best een grote belangstelling onder luisteraars. Er werd meer dan op de officiële zenders aandacht besteed aan Nederlandstalige muziek en vanwege de niet zelden amateuristische wijze van presenteren had het zo ook wel zijn charme. Ook de lokale middenstand ontdekte het medium en begon er reclameboodschappen uit te zenden, wat weer een mooie bron van inkomsten was voor de piratenzender. Maar, hoe dan ook, het was wel illegaal wat er gebeurde.
Kat en muis spel
Omdat iedereen zo maar een beetje zijn gang ging en zelf een etherkanaal zocht om op uit te zenden, werd het in de ether vol en rommelig. Zenders duwden elkaar geheel of gedeeltelijk weg en ook de officiële radiozenders werden niet zelden gestoord door radiozenders die te dicht bij hun frequenties kwamen. Dat leidde ertoe dat de overheid ingreep en de illegale zenders actief ging opsporen om hen het zwijgen op te leggen. Met peilwagens werden de radiostations opgespoord, de zendapparatuur werd in beslag genomen en radiomaker kon ook nog op een fikse boete rekenen. De opsporing had veel weg van een kat en muis-spel. Niet zelden gebeurde het dat een zender werd opgerold en dat nog geen vierentwintig uur later het station, vanaf een nieuwe locatie, weer in de ether verscheen.
Van illegale piraat naar lokale behoefte
Ook in Hilvarenbeek waren er wel enkele radiopiraten. En ook hier werden er opgespoord. Ondanks alles was er bij de luisteraars toch ook wel een zekere behoefte gegroeid. Dat lokale geluid, met soms ook leuke lokale weetjes en de niet zelden, gewild of ongewild, humoristische wijze van presenteren hadden de belangstelling. Om een lang verhaal kort te maken. Vanuit het piratendom leidde dat tot het idee een lokale radiozender op te zetten, maar dan een die wel aan de wettelijke eisen zou voldoen. Mannen als Johan van Nunen en Piet Wouters behoorden tot de initiatiefnemers. En zo werd de Vereniging Lokale Omroep Hilvarenbeek opgericht en was het op 17 januari 1986 dat burgemeester Willem Ligtvoet met het bekendmaken van de uitzendfrequentie, 94,5 MHz, in de studio achter Café “De Zwaan”, de eerste uitzending officieel startte. Hij deed dat onder het toeziend oog van een trotse verenigingsvoorzitter Johan van Nunen.
VLOHradio bestaat 35 jaar!
Nu 35 jaar later is VLOHradio, in een andere studio achter café “De Gouden Carolus”, er nog steeds en is dagelijks te beluisteren. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt zondag 17 januari als extraatje een hoorspel uitgezonden. Het hoorspel, “De Belevingsroute”, is door dorpsgenote Anke Spieringhs vorig jaar geschreven voor de herdenking van 75 jaar bevrijding. We weten allemaal hoe die viering het afgelopen jaar vanwege het coronavirus is geminimaliseerd en zo is ook dit hoorspel op de planken blijven liggen. Nu dus een mooie aanleiding om het alsnog uit te zenden en dat gaat zondag gebeuren om 10.00 én om 19.00 uur.
Hoorspel “De Belevingsroute”
Het hoorspel speelt zich in Het Loo in ons dorp af. Het was deze buurt die in de nadagen van de oorlog in 1944 zwaar door geweld werd getroffen. Ze kwamen daar heftig onder vuur te liggen tussen de naar Goirle en Tilburg terugtrekkende Duitsers en de vanuit Diessen oprukkende geallieerden. Bij deze gevechten zijn ook de meeste Beekse oorlogsslachtoffers gevallen. Anke Spieringhs beschrijft in haar hoorspel wat er in die dagen met de bewoners van Het Loo gebeurde. Een indringend stukje lokale geschiedenis.